Page 78 - Ankara - Bilim Uygulamaları 2023
P. 78

      • Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir. Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerde yapılmamalıdır.

                                   • Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.


                                   • Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.

                                   • Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.


                                   • Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir.

                                   • Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır.

                                   • Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır. Şeker yerine pekmez kullanılması besleyici değerini daha da artırır.


                                   • Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır. Pastörize veya sterilize uzun ömürlü sütleri kullanın.

                                   • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve böylelikle protein değeri artar.


                                   • Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre pişirilirse, besleyici değeri azalır.

                                   • Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır.


                                   • Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin ve mineralleri azalır.

                                   • Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır. Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır.

                                   • Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa sağlığa zararlı duruma gelir.


                                   • Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır. Yine, yoğurt torbaya konup süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur.

                                   • Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz.


                                   • Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız.

                                   • Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan konserveler sağlık için son derece zararlıdır. ·Üzerinde etiketi olmayan, çatlak ya da kapağı bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz.
                             ·Üzerinde etiketi ol Üzerinde etiketi olmayan, çatlak ya da kapağı bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz mayan, çatlak ya da kapağı bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz. ·Üzerinde etiketi olmayan, çatlak ya da kapağı
                             bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz. Üzerinde etiketi olmayan, çatlak ya da kapağı bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz.
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83