Page 77 - Ankara - Bilim Uygulamaları 2023
P. 77

  BESİNLERİN SATIN ALINMASI, HAZIRLANMASI, PİŞİRİLMESİ VE SAKLANMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR


   Besinlerin  hazırlanmaları  sırasında  uygulanması  gereken  bazı  kurallar  vardır  ve  bunların  uygulanması  sağlık  ve  temizlik  açısından  önemlidir.  Bu  kurallara  uyulmadığı  takdirde  besin
 zehirlenmeleri meydana gelir. Bu kurallar şöyle sıralanabilir:

   • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır.


   • Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir

   • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir.


   • Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir.


   • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.


   • Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır.


   • Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır.

   • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir.


   •  Besinlerin  hazırlanması,  saklanması,  pişirilmesi,  servis  için  sıcak  tutulması,  yeniden  ısıtılması  sırasında  uygulanacak  sıcaklık  dereceleri  bakterilerin  çoğalmasını  önleyecek  yeterlilikte
 olmalıdır.

   • Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490 C arasındaki en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır.


   • Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır.


   • Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır.


   • Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır. Pişmiş yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır.

    •  Çabuk  bozulan  et,  tavuk,  balık,  süt,  yumurta  gibi  besinlerin  dükkanlarda  güneşten  uzak  ve  buzdolabında  saklanmaları  gerekir.  Satın  alındıktan  sonra  yine  bekletilmeden  hemen
 buzdolabına konulmalıdır.
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82