Page 241 - Ankara - Bilim Uygulamaları 2023
P. 241
Gıda kaynaklı hastalıklar halk arasında “gıda zehirlenmeleri” olarak bilinir ve gıda güvenliğinin
sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Gıda kaynaklı hastalıklara en sık sebep olan patojen türleri
arasında bakteriler, virüsler, parazitler ve mantarlar bulunur.
Bunun için de yemek hazırlama, pişirme, servis ve depolama süreçlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi
gerekmektedir. Ayrıca gıda hazırlama süresince kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.
Dondurulmuş gıdaların saklama süreleri:
Sebze meyve – 1 yıl
Yağlı balık – 3 ay
Yağsız balık – 6 ay
Çiğ koyun ve kuzu eti – 6 ila 9 ay
Çiğ dana eti – 12 ay
Pişmiş et – 2 veya 3
Tavuk – 3 ay
Süt – 6 ay
Tereyağı, yoğurt, peynir – 6 ay
Dondurma – En fazla 4 ay
Ekmek – 3 ay
Kuruyemiş – 3 ay