Page 241 - Ankara - Bilim Uygulamaları 2023
P. 241

Gıda kaynaklı hastalıklar halk arasında “gıda zehirlenmeleri” olarak bilinir ve gıda güvenliğinin
          sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Gıda kaynaklı hastalıklara en sık sebep olan patojen türleri
          arasında bakteriler, virüsler, parazitler ve mantarlar bulunur.
               Bunun için de yemek hazırlama, pişirme, servis ve depolama süreçlerinin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi
          gerekmektedir. Ayrıca gıda hazırlama süresince kişisel temizliğe dikkat edilmelidir.

          Dondurulmuş gıdaların saklama süreleri:


                     Sebze meyve – 1 yıl

                     Yağlı balık – 3 ay




                     Yağsız balık – 6 ay

                     Çiğ koyun ve kuzu eti – 6 ila 9 ay

                     Çiğ dana eti – 12 ay

                     Pişmiş et – 2 veya 3

                     Tavuk – 3 ay


                     Süt – 6 ay


                     Tereyağı, yoğurt, peynir – 6 ay

                     Dondurma – En fazla 4 ay
                     Ekmek – 3 ay



                     Kuruyemiş – 3 ay
   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246