Ankara İli Proje Anadolu İmam Hatip Liselerinin düzenlediği "Geçmişin İzlerinden Geleceğe Yürümek: Fuat Sezgin" konulu öğrenci sempozyumu gerçekleştirildi.
Altındağ 29 Ekim Şair Baki Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sempozyuma Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Nazif YILMAZ, Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR, Müdür Yardımcımız Hilmi KARABACAK, İlçe Kaymakamları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, akademisyenler, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Program Muhammed Hamdi Yazır Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden bir öğrencinin Kuran-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kişiliği, hayatı, düşünceleri, yaptıkları, İslam tarihine ve ülkemize katkılarının konuşulacağı sempozyumda Fuat Sezgin ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
Sinevizyon gösterisinden sonra kürsüye Müdürümüz Sayın AKPINAR geldi.
Hepimizin bir kültür ve eğitim hayatı içinden geldiğini vurgulayan Sayın Turan AKPINAR: "Geldiğimiz yol bilimin, irfan ve hikmetin aydınlattığı bir yoldur. Bu yoldan geçenler sadece ülkemiz için değil dünya için bir imkân, bir söylem, bir deva ve bir dava olmuşlardır. İrade, imkân, söylem, deva ve davanın oluşturduğu medeniyet; yetiştirdiği bilim insanları irfan ve hikmet arayıcıları ile dünya tarihinde özenilen ve istenilen bir yer tutmuştur. Biz de buradan hareketle; medeniyet şuurunu, bilincini yeniden hatırlatmak ve yaşatmak zorundayız. Bu medeniyet bilincini hem İslam medeniyetinin zengin birikiminden yararlanıp hem de günümüzdeki modern uygarlığın verilerini kullanarak oluşturmak zorundayız. Gelecek nesilleri bu doğrultuda yetiştirmeliyiz." dedi.
Bu sempozyumu düzenlemelerinin sebebini, bir medeniyetin mirasçısı olmak ve bunu sürdürmek olduğunu söyleyen Sayın AKPINAR: "Düşüncemizi pekiştirmek ve kaygımızı azaltmak için Fuat Sezgin hocayla başlamak istedik. 2019'un Fuat Sezgin yılı olması da bizi güçlendirdi ve cesaretlendirdi. Ömrünü İslâm bilimleri tarihine adayan ve bu yolda kalıcı eserler veren Prof. Dr. Fuat Sezgin, ömrünü İslam Bilimleri tarihine vakfetti. Hocanın ilim anlayışı, ilme yaklaşımı, edebi, sabrı, geçici şeylerden olabildiğine uzak duruşu, gayreti ve azmi örnek almak için tam da karşımızda durmaktadır. Her şeyden önce Fuat Sezgin hocanın en önemli yönü, Müslümanların bilime katkısını açığa çıkarmasıdır. ''Modern dünyanın gelişimine, İslâm dünyasının katkısını sıfır diye biliyorduk. Bu, İslâm ilimleri tarihini öğrenmem için kırbaç rolü oynadı. Bütün dünyayı terk ederek, gece gündüz bunun için çalıştım.'' demesi de çalışmalarını, gayretini ve amacını göstermektedir." dedi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in bu konuma kolay gelmediğini belirten Müdürümüz: "Fuat Sezgin, geceleri uyumadı. Adeta uykuyu kendisine yasaklayarak yaşadı. Günde 17 saat çalıştı. 27 dil öğrendi. 400 binden fazla cilt kitabı inceledi. İslam Bilimler Tarihini yazdı. Binlerce öğrenci yetiştirdi. Açtığı müzeler ve yaptığı araştırmalarla ilim dünyasının İslam coğrafyalarındaki köklerini ortaya koydu. Kendisine sonsuz rahmet ve merhamet diliyoruz.
Biz de yeni Fuat Sezginler yetiştirmek ve belki de daha önemlisi bu değerlere sahip olduğumuzu hatırlamak amacıyla bu sempozyumu düzenledik. Bu duygu ve düşüncelerle katılımlarınız için hepinize çok teşekkür ediyor, tekrar hoş geldiniz diyor, verimli bir sempozyum olmasını temenni ediyorum." dedi.
Müdürümüzden sonra kürsüye gelen Din Öğretimi Genel Müdürü Sayın Nazif Yılmaz Fuat Sezginin sözüne de değinerek: "Bizim neslimiz bilginin, bilimin ve medeniyetin hep Batı'dan geldiği kurgusuyla karşılaştı. Ama Fuat Sezgin hoca onların hepsine İslam dünyası adına müthiş bir cevap verdi, 'Siz aslında bunları bizden aldınız.' dedi.
Sayın Nazif YILMAZ'ın konuşmasından sonra öğrencilerin konuşmalarıyla devam eden sempozyum, konferans ile birlikte iki gün sürecek.