MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLE ADALET BAKANLIĞI ARASINDA
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılmasına imkan veren "Eğitim ve Öğretim İş Birliği Protokolü"nü imzaladı. Bu protokol cezaevlerinde lise ve mesleki eğitim merkezleri açılmasına imkân verecek.Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen imza törenine Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut ÖZER, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Kemal Varın NUMANOĞLU, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sayın Yusuf BÜYÜK, Ortaöğretim Genel Müdürü Sayın Cengiz METE, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Sayın Ubeydullah YENER Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR ve Adalet Bakanlığı Yöneticileri katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK, her bireyin yeteneklerine uygun fırsatlara sahip olmasını çok önemsediklerini, hangi ortamda olursa olsun herkesin eğitim ihtiyacının karşılanmasının devletin vazifesi, Milli Eğitim Bakanlığının hususi görevi olduğunu söyledi.
Bakan SELÇUK, kalfalık ve ustalık belgeleri alarak Türkiye'nin her yerinde, hatta yurt dışında mesleğini devam ettirmenin hayata yeni bir pencere açılması anlamını taşıdığını belirterek, şöyle konuştu.
"Cezaevlerindeki eğitim hizmetlerini çeşitlendirmek, yaygınlaştırmak üzere güzel bir iş birliğini tesis etmiş bulunuyoruz. Cezaevlerinde 309 mesleki eğitim merkezinin kurulması, binlerce meslek sahibi olabilecek kişi demektir. Ceza infaz kurumları bünyesinde lise, mesleki eğitim merkezi ya da şubelerinin açılması, bu merkezlerde lise diplomasına erişim programlarına katılım sağlanması, halk eğitim merkezleri aracılığıyla kurslar, sosyal etkinliklerin düzenlenmesi bu çerçeve içinde yer alıyor.
Protokolle ceza infaz kurumları bünyesinde mesleki eğitim merkezleri kurulmasının amaçlandığını belirten Sayın SELÇUK: Böylece hükümlü ve tutukluların mesleki eğitim merkezlerine kayıtlarının yapılması, kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgesi alması, diploma sahibi olması ve hayatının herhangi bir döneminde bunlardan yararlanması söz konusu olacak. Hükümlü ve tutukluların kaldığı ceza infaz kurumlarında 9, 10, 11. sınıflara devam edemeyen çocuk ve gençlerin örgün lise eğitimine devam edebilmeleri için ceza infaz kurumları içinde müstakil lise veya uygun görülen bir liseye bağlı şubeler açılmasıyla bu faaliyetimizi de gerçekleştirmiş olacağız." dedi.
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit GÜL "Eğitim ve Öğretim İşbirliği Protokolünü" imzaladı.
- Protokol neleri kapsıyor?
İki bakanlık arasında tutuklu, hükümlü, yükümlü ve eski hükümlüler ile annesinin yanında kalan 3-6 yaş grubu çocukların iyileştirme çalışmaları kapsamında kişisel, sosyal ve mesleki gelişimleri sağlanacak
Bu kapsamda okuryazar olmayanların, okuryazar hale getirilmesi, örgün eğitim dışında kalanların eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması, okul öncesi, lise, mesleki eğitim merkezi ya da şubelerinin açılması, mesleki eğitim merkezlerinde lise diplomasına erişim programlarına katılım teşvik edilecek. Halk eğitimi merkezleri tarafından kurslar ve sosyal etkinlikler düzenlenecek.
Tutuklu, hükümlü, yükümlü ve eski hükümlülerin belirli bir mesleki alana dair geçmiş öğrenimleri değerlendirilecek.
Faaliyetlerde görev alacak eğiticilere, Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu personeline ve diğer personele hizmet içi eğitimler düzenlenecek.
Hükümlü ve tutukluların mesleki eğitim merkezlerine kayıtlarının yapılarak kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgesi ve diploma sahibi olmaları sağlanacak.
Çocuk ve genç hükümlü ile tutukluların kaldığı ceza infaz kurumlarında 9-10-11 ve 12. sınıflara devam edemeyen çocuk ve gençlerin örgün lise eğitimine devam edebilmeleri için Ceza İnfaz Kurumları içerisinde müstakil lise veya uygun görülen bir liseye bağlı şubeler açılacak.