MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ PROF. DR. ZİYA SELÇUK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SAYIN TURAN AKPINAR'IN DA KATILDIĞI OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2019 - 2020 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ'NDE ÖĞRENCİLERE İLK DERSİ VERDİ
531
09:32
10.10.2019

         Prof. Dr. Ziya SELÇUK, Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR'ın da katıldığı Ostim Teknik Üniversitesi 2019 - 2020 Akademik Yılı açılış töreninde öğrencilere yeni yılın ilk dersini verdi.

         Üniversiteyi ilk kazanan öğrencinin konuşması ile başlayan program, OTÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Ali YÜREK ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın ORHAN AYDIN'ın konuklara seslenmesiyle devam etti. Konuşmaların ardından kürsüye Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya SELÇUK çıktı.

Ehliyet ve liyakatin önemine değinen Sayın SELÇUK, şunları kaydetti: "Bugün yaptığımız bütün iş ve işlemleri, bu ülkenin topraklarına hürmeti olan, bu ülkenin bayrağına saygısı olan bütün insanlarımızı kucaklayarak yapmazsak bütün beyinlerimizi bir araya getirmezsek çok fazla mesafe almamız söz konusu değil. Ben diyerek bir yere varmamız mümkün değil. Ben yerine hepimiz demeye ihtiyacımız var. Bunun için de ehliyete hürmet etme şartı var. 'Benim görüşüme yakın' ya da 'benim akrabam, benim hemşerimden ziyade 'bu işin ehli kimdir' meselesi çok çok önemli."

Bu çağda insanın aklından geçenlerin uzaydan okunabilmesi gibi birçok farklılığın gündeme geleceğini dile getiren Selçuk, "Bilgi, bilim, teknoloji, inovasyon gibi kavramları yeniden tarif etme, daha sahih bir hale getirme mecburiyetimiz var. Eğer bizler, kendi terminolojimizi kurmazsak sadece ezberin üzerine inşa edilen bir iş yaparız. Zemin olmadan şekil yapmanın çok da büyük faydası yok." değerlendirmesinde bulundu.

"Bilimi ahlakla yıkamazsanız; o, bilim insanın hayrına çalışmaz." ifadesini kullanan Sayın SELÇUK, bilimde etik olmadığında finans sektörüne yönelik çabaların hizmetkarı olan bir durumun ortaya çıkacağı uyarısını yaptı.

Bilgi toplumunda üniversitenin işlevlerinin çok değiştiğini, içinde bulunduğumuz çağın taleplerinin farklılaştığının altını çizerek bu yeni duruma ayak uydurulması gerektiğini vurgulayan ve öğrencilerin muhakkak öz geleceklerine yönelik olarak duygu, düşünce ve hareket planı geliştirmelerinin gerektiğini kaydeden Sayın Ziya SELÇUK: ""Birçok öğrencide şöyle bir hal de görüyorum. Derslerinde çok başarılı olduklarından kendilerini iyi bir üniversite öğrencisi zannedebiliyorlar. Aslında iyi bir öğrenciyi ben, derste ne yaptığından daha çok, ders dışında ne yaptığından tanırım. Bir öğrenci derslerde belli notları alıp geçebiliyorsa, bu zaten onun vazifesidir. Diplomayı herkes alıyor. Peki sizi farklılaştıran şey nedir? Ders dışında ne yaptığınızdır. Acaba üniversite birinci sınıftan itibaren, ders dışında ne yapmayı planlıyorum? Üniversite bana ne tür fırsatlar sağlıyor? Hangi hobiyi geliştirdim, bir enstrüman çalabiliyor muyum? Herhangi bir dergiye abone miyim? 4 sene boyunca kaç kişiyle tanıştım? Bütün bunlarla ilgili bir hesap cetveline ihtiyacı var talebelerin. Talebelerin talep etmeye dikkat etmesi lazım. Eğer talep etmezseniz sadece rutini yerine getirirsiniz. Eğer talep ederseniz, sizin etrafınız birden bire genişler, havzanız büyür." dedi.

OSTİM Teknik Üniversitesini çok önemsediğini dile getiren Bakan SELÇUK, "Burası tam da hayal ettiğimiz bilimin, uygulamanın iç içe olduğu yer. Bunun ne anlama geldiğinin öğrenciler tarafından içselleştirilmesi lazım." dedi.

Bakan Selçuk, üniversitelerin bilişsel kurum olmadıklarına dikkat çekerek; "Üniversite bilişsel kurum değildir; üniversite, duygu, düşünce ve eylemin aynı anda işlenmesi gereken ve bu bütünsellik içinde yönetilmesi gereken bir süreçtir. İlkokulda, ortaokulda ve lisede, üniversite ile bütünleşik olarak yapmaya çalıştığımız çerçeve budur. Türkiye'nin dünyadaki bu gelişmelere bağlı olarak, zamanın ruhuna tabi olarak ilkokulu, ortaokulu, liseyi ve yükseköğretimi bu bağlam içinde ele alma zarureti var. Biz bütünsel olarak bunun gayretindeyiz. Ekip arkadaşlarımızla beraber 'bu sistemi bütünsel olarak nasıl çerçevelendiririz?' sorusuyla muhatabız. Bu anlamda dünyada ne olup bittiğini çok yakından izliyoruz, kendi fotoğrafımızı da gözden geçiriyoruz. İnşallah süreç içerisinde Türkiye'nin bu manzara-i umumiyesini yeniden tasarlamak ve zamanın ruhuna saygı göstermek için değişimlerin içindeyiz. Bu değişimler, hep alt yapısı kurularak, fizibilitesi yapılarak, gereken çalışmalar tamamlanarak hayata geçirilmeli." dedi.

 

Tören Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK'un konuşmasının ardından akademisyenler ve öğrenciler ile fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

09-10-201909-10-201909-10-2019

Yayın Tarihi: 10.10.2019