İstiklâl Marşının Kabulünü Başkent Öğretmenevinde İlk Günkü Coşkuyla Kutladık
İstiklâl Marşı’nın kabulünün 94. Yıldönümü, Altındağ Ankara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin hazırladığı coşkulu ve duygulu törenle kutlandı.
Başkent Öğretmenevi salonunda yapılan kutlama programı saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başladı. Ankara Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt yaptığı açış konuşmasında İstiklâl Marşı’mızın tarihimizin özeti oluğunu, milletimizin bütün dünyaya haykırdığı ‘hürriyet ve bağımsızlık manifestosu olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında: “Milletimizin hürriyetine ve bağımsızlığına düşkünlüğü bayrak ve vatan sevgisi olarak tezahür etmiştir. Bizim için asıl vazgeçilmez parola, “ Bayrağın dalgalanıyorsa sen varsın” düşüncesidir. Hürriyet ve bağımsızlığımıza kavuşmuş, bayrağımızı vatan toprağında dalgalandırmayı başarmışsak, toprağı vatanlaştıran şehitlerimiz de makamlarında rahat edecek ve Allah huzurunda bizlerden de razı olacaklardır. Vatanımızı ve istiklâlimizi korumak; bu açıdan şehitlerimiz ve ecdadımıza saygının gereği, bir bakıma ahde vefa olacaktır.” diyerek bizim için bayrak ve marşın anlamına işaret etti.
Âkif’in, İstiklâl Marşı’nı Safahat’ına almamasının gerçek bir vatanseverlik ve alçakgönüllülük örneği olduğunun altını çizen Bozkurt: “Âkif, milletine güvenen, ondaki cevherin farkında olan bir münevverdir. Ancak aynı zamanda yaşanan sıkıntıları da çok iyi bilen, bir daha aynı zorlukları yaşamanın acısının nasıl olduğunu ve milletimiz için doğuracağı sonuçları görebilen bir mütefekkirdir. Bu sebepledir ki kendisine “ Sizden istense İstiklâl Marşı’nı tekrar yazabilir misiniz?” diye sorulduğunda çok şiddetli tepki göstermiş, adeta kükreyerek: “ Allah bu millete tekrar İstiklâl Marşı yazdırtmasın!” demiştir. Milletimiz, taşıdığı tarih şuuruyla ecdadının emanetlerine sahip çıkacak niteliklere sahiptir.” dedi. Mehmet Âkif’ in milleti çok iyi tanıdığını, yaşadığı o acı günleri tekrar yaşamasını istemediğini belirten Erol Bozkurt, sözlerini yeni yetişen nesle Âkif’ i ve onun Asım’ını çok iyi anlatmanın vicdani sorumlulukları olduğunu belirterek tamamladı.
Vali Yardımcısı Mustafa Güni de salondakilere farklı bir bakış açısıyla Âkif’i anlatan bir konuşma yaptı. “ İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif kimdir? Benim için Mehmet Âkif ne anlam ifade ediyor? Safahat’ından seçtiklerimle bunu anlatacağım.” diyen Mustafa Güni, Mehmet Âkif’in özelliklerini şiirlerinden ve sözlerinden alıntılarla destekleyerek anlattı. Güni, onun; dürüst, inançlı, vatansever, hak ve adalet aşığı ve gelişmeye açık bir insan olduğunu vurguladı. Mustafa Güni, Mehmet Âkif Ersoy’un, milletin, devletin ve bütün İslam ülkelerinin geri kalmışlığının dinle alakasının olmadığını, insanların tembelliğiyle alakalı olduğunu düşündüğünü vurguladı. Onun bir merhamet timsali olduğunu, İslam ve Kur’an’ı kurtuluş reçetesi olarak gördüğünü, insanlara çalışmayı tavsiye ettiğini belirtti. Âkif’i ve milletimize örnek olan ecdadı rahmet, minnet ve şükranla yâd ettiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Programın devamında Altındağ Ankara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri öğretmenleri nezaretinde hazırladıkları Çanakkale Zaferi, Mehmet Âkif ve İstiklâl Marşı konularının işlendiği tiyatral gösterilerini ve yine kendilerinin çektiği kısa filmi sundular. Düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrencinin eserini okumasının ardından resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere günün anlamına uygun olarak Safahat hediye edildi. Resim sergisinin gezilmesiyle tören sona erdi.
Büyük beğeni toplayan ve izleyicilerin ayakta alkışladığı törene; Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Güni ve İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt’un yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığından üst düzey yöneticiler, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Okul Müdürleri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.