Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sayın Yusuf Büyük, Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR ve eşi Sayın Muazzez AKPINAR Hanımefendi, Altındağ Kaymakamı Sayın Cumali ATİLLA, Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Oğuz YILMAZ ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sayın İlknur KOÇBIYIK, Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleşen Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Tılsımlı Gömlekler ve Tuğralar Sergisi'nin açılışına katıldılar.
Toplam 50 eserin bulunduğu sergi; 8-18 Nisan 2021 tarihleri arasında hafta içi her gün Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaret edilebilecektir.
Türk kültüründeki örneklerini ilk olarak Dede Korkut hikâyelerinde "kurşun geçirmeyen, kılıç kesmeyen, mutluluk getiren" gibi ifadelerle gördüğümüz tılsımlı gömlekler, Türk tarihinin çeşitli dönemlerinde kullanıldığı gibi farklı kültür ve inanç yapılarında da bulunduğu görülmüştür. Giyen kişiyi her türlü kötülüklerden koruduğuna ve savaşta giyenin galip kıldığına inanıldığı için çoğunlukla hükümdarlar, komutanlar, yöneticiler ve din adamları tarafından tercih edilmiştir.
İslamiyet'in kabulünden önceki geleneklere bağlı olan Türklerin uğur getirdiğine inandığı tılsım sembolleri, İslamiyet'in kabulüyle birlikte ayetlerin yazdığı gömlekler şekline dönüşmüştür. İslamiyet öncesi Türklerden, Selçuklu Devleti'ne oradan ise Osmanlı Devleti'ne kadar farklılaşarak günümüze kadar ulaşmıştır. Tılsımlı gömlekler özellikle Osmanlı padişahları tarafından sıklıkla giyilmiştir. Tılsımlı gömlekler sadece kendi içinde barındırdığı şifre ile değil; kumaş özelliği ile günümüzde halen bir sır teşkil etmektedir. Kumaş dokumasında 8.000 çözgü teli kullanılmıştır. Gülistan-i Kemha tekniği hala çözülememiştir.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü projeyle; Osmanlı dönemine ait "Tılsımlı Gömlekler ve Tuğralar"la ilgili orijinal görünüşleri tanıtarak, her biri ayrı bir öykü barındıran koleksiyona yolculuk yapmamızı sağlamayı ve Osmanlı birikiminin zenginliğine bir kez daha tanıklık edeceğimiz "Tılsımlı gömlekler ve Osmanlı Tuğraları Koleksiyonu" nun oluşturulmasını hedeflenmektedir.