Eleştirel - Yaratıcı Okuma" etkinliğinde Sayın GÜÇLÜ, Sayın SÖZEN ve Sayın AKPINAR'a, Talim Terbiye Kurulu Üyeleri, il ve ilçe yöneticilerimiz ile Yazar Osman ÇEVİKSOY eşlik ederken öğrenciler, öğretmenler ve okul yöneticileri törende hazır bulundular.
Etkinlikte Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR'da bir konuşma yaptı.
Günümüz dünyasındaki hızlı gelişmelerin; okumayı, bilgiye ulaşmak için en etkili yöntem haline getirdiğine dikkat çeken Sayın AKPINAR: "Ülkemizdeki gençlerin bu gelişmelere ayak uydurması hatta önderlik etmesi, okullarımızda da bu konuya ilişkin faaliyetleri zorunlu kılmaktadır. Descartes "İyi seçilmiş kitapları okumak, geçmiş yüzyılların seçkin zekâlarıyla önceden düzenlenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir." der. Okuduğunu anlayan, sorgulayan, yeniden yapılandıran, üretebilen bir nesil yetiştirmek için öğrencilerimize eleştirel ve yaratıcı okuma tekniklerini öğretmeliyiz. "Başkent Okur Türkiye Okur Projesi" bu bağlamda öğrencilerimizi eleştirel-yaratıcı okuma teknikleriyle buluşturmakta, onların kişisel yeteneklerini okudukları metinler üzerinden kullanmalarına ve geliştirmelerine imkân sunmaktadır." dedi.
"Başkent Okur Türkiye Okur" projesi öğrencileri eleştirel-yaratıcı okuma teknikleriyle buluşturmaktadır. Bu proje öğrencilerin kişisel yeteneklerini okudukları metinler üzerinden kullanmalarına ve geliştirmelerine imkân sunmaktadır. Okuma grubu içinde yer alan her bir öğrencinin kendine uygun bularak seçtiği rol-modeller (yönetici, aydınlatıcı, köprü kurucu, kelime sihirbazı, muhabir, ressam, müzisyen, yaratıcı metin yazarı, edebiyat eleştirmeni, karakter oyuncusu) okuma etkinliğini meslek kollarıyla, sanat dallarıyla ve bilim alanlarıyla da buluşturmaktadır.
Ankara İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından lise ve dengi okullarda başlatılan bu projeye beş pilot okul seçildi. Beş pilot okulun her birinin seçtiği kitapları eleştirel-yaratıcı okuma teknikleriyle okuması, okuyan öğrencilerin bir sunum hazırlaması ve Millî Eğitim Müdürlüğünce belirlenen tarih ve yerde, projedeki tüm okulların ve kitabı okunan yazarın katılımıyla sunumun gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
Beş okulun öncülüğünde projeye farklı ilçe ve semtlerden 20 okul daha dâhil edilmiştir. Toplam 25 okulun katıldığı projede 923 öğrenci ve 76 öğretmen okuyucu olarak yer almaktadır. Dört yıllık faaliyet planlaması yapılan projenin gelecek yıldan itibaren Ankara'daki tüm liselere ulaştırılarak yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.
"Eleştirel - Yaratıcı Okuma" etkinliğinin ilk sunumu Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi tarafından Osman ÇEVİKSOY'un Bebiha Romanı ile yapıldı. Kitaptan canlandırılmaların yapıldığı etkinlik kitabın yazarı Osman ÇEVİKSOY'a çiçek takdimi ile sona erdi.