Eğitimin ana ögesi ve baş öznesi insandır. Değerli velilerimiz, kıymetli öğretmenlerimiz ve bizlere bu özneyi desteklemekte yardımcı olan diğer ögelerimiz hep birlikte geleceğe dair güzel bir cümle yazmak için kalem bizim elimizde. Hep beraber, bizlerin hayallerini hedeflere, hedeflerini gerçeğe dönüştürme mücadelesinin en büyük güç kaynağı; nitelikli, özgüveni yüksek, millî ve manevi değerlerle donatılmış öğrencilerimizdir. Zengin bir medeniyet birikimini temsil eden, geleceğe dair umutları olan değerli öğrencilerimizin hedeflerine ulaşması kaliteli bir eğitim ve öğretim ile buluşturulmalarına bağlıdır. Bunun yolu; öğrencilerin zihnî gelişimlerini kolaylaştırmaktan ve manevi yönlerini güçlendirmekten geçer. Uzun soluklu bir çalışmayı gerektiren bu hedeflere ulaşmak için hepimizin el ele vermesi, aynı hedefe yönelmesi ve güç birliği yapması şarttır.
2020 yılına bizler de yeni umutlarla girdik. Mart ayı ile beraber tüm dünyayı etkisi altına alan salgın Ankara' mızı da etkiledi. İçinde bulunduğumuz durumun uyandırdığı derin endişeler, bizlere umudumuzu kaybetmeden yeni başarı hikâyeleri yazabilmek için ilham verdi. Temel amacımız; çağın ve geleceğin becerileriyle donatılmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı, nitelikli ve ahlaklı bireyler yetiştirmekti. Bu süreçte okullarından ayrı kalan öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi hayatın içerisinde tutmak, onların başarılarına başarı katmak, onları desteklemek adına bütün gayretimiz ile çalıştık. Salgın, bizleri hedeflerimizden vazgeçiremedi. Bizler, eğitimde bir başarı hikâyesi oluşacaksa; bu hikâyenin aklı ve kalbi birleştiren satırları olacağına ve bütün Ankara'nın hikâyeyi birlikte yazacağına inandık. Bizler başardık. Başarı hikâyelerimizi, eğitim alanında yaptığımız çalışmalarımızla taçlandırdık. Niceliğe dair atılımlarımızı nitelikle tamamladık.
Bizler, bu yıl hangi başarı hikayelerine imza attık ve gelecek yıla neleri taşıdık?
Son iki yıldır, Türkiye geneli üretimde 1. sırada yer alan Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik anadolu liselerimizde bu yıl da çarkları hızla döndürdük. Mesleki ve teknik anadolu liselerimizin öğretmen ve öğrencileri ile birlikte salgınla mücadeleye destek vermek için 1 Nisan 2020 tarihinden itibaren 5. 2 milyon cerrahi maske, 750.000 litre dezenfektan, 40.000 adet yüz koruyucu siperlik, 5.000 adet tek kullanımlık önlük ürettik ve ateş ölçer, UV sterilizasyon konveyörü, UV sterilizasyon robotu, HEPA filtreli UV ve ozon kombinasyonlu hava sterilizasyon cihazlarının AR-GE çalışmalarını yaptık. Ayrıca çeşitli türlerde ateş ölçerleri, UV sterilizasyon konveyörlerini, UV hava sterilizasyon cihazlarını, otonom dezenfektan robotlarını, tıbbî cihaz aparatlarını ürettik. Çeşitli kademelerde eğitim ve öğretimine devam eden öğrencilerimizi her yönden desteklemek için; Z-kütüphaneler, oyun ve deney setleri, destek odaları ve 220.000 adet sıra ile binlerce eğitim materyalinin üretimini yaptık.
2020 yılı içerisinde 119 okulun ve kurumun inşaatını tamamlayarak onları eğitim öğretime kazandırdık. 141 proje ile 9 atölye, 8 spor salonu,1 konferans salonu, 1 uygulama camii, 1 uygulama oteli ve 3.406 yeni dersliği eğitim öğretimin hizmetine sunduk. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi'nin en önemli ufuklarından biri olan tasarım beceri atölyelerini her okulumuza kazandırmak için çalıştık.
Salgın hastalığa karşı eğitimin sağlıklı ve verimli olarak sürdürülmesi, salgın yönetiminin etkili bir şekilde sağlanması için okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerimizde çalışan öğretmenlerimizden görüşler aldık. Amacımız küresel olarak eğitim fırsatlarını önemli ölçüde aksatacak bir krize karşı cevap olabilecek; uyarlanabilir, tutarlı ve etkili bir eğitim geliştirmekti. Görüşmelerimiz ışığında salgın sürecinde okullarda ortaya çıkabilecek olası sorunlara çözümler ürettik, alınması gereken önlemleri ve çözüm önerilerini kitapçık haline getirerek Valiliğimiz ve Bakanlığımız ile paylaştık.
MEB 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi ve Ankara İl MEM 2019-2023 Stratejik Planı'ndaki eğitim hedeflerinden doğan toplamda 12 yeni ulusal projeye imza attık. Çeşitli üniversitelerin alanında uzman akademisyenlerinin, TÜBİTAK'ın ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın proje ortaklarımız olduğu bu çalışmalarda; öğretmen, öğrenci ve velilerimizle salgın öncesinde yüz yüze sonrasında ise çevrim içi etkinlikler ile buluştuk.
"Minik Seğmenlerin Kardeşliği Projesi" ile okul öncesi öğrencilerimize Ankara'mızın değerlerini kazandırdık. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları kapsamında, 456 okulumuzu destekledik. İlimiz için bu eğitim öğretim yılında desteklenen okul sayısını bir önceki yıla göre % 14 artırdık. Salgın sebebiyle imza süreci ertelenmiş olan geçen yıla ait TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sözleşmelerini bu yıl tüm okullarımız ile imzaladık. TÜBİTAK 2204-A lise ve 2204-B ortaokul öğrencileri araştırma projeleri kapsamında toplamda 10 değerli ödülün sahibi olduk. TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Programı tarafından desteklenen "Başkentte Bilim ve Sanat Çok Si'STEM'li" projemiz ile ileri düzey düşünme becerilerini artırmaya yönelik olarak akıl oyunları, robotik, mühendislik, havacılık, astronomi, kodlama, tasarım, sanat ve STEM konulu 86 etkinlik gerçekleştirdik, 3 günde toplam 11.146 kişiye ulaştık.
"Buyurun Öğretmenim Projesi" ile okul-veli iletişimini ve iş birliğini güçlendirmek için öğretmenlerimizle Ankara'mızda 32.918 eve konuk olduk. "Evde Kal-Öğretmenin Yanında Projesi" ile salgın sürecinde evlerinde bulunan ve uzaktan eğitim alan öğrencilerimizin; sosyal ve duygusal becerilerinin desteklemeyi amaçladık. Ankara genelinde toplam 2.877.161 öğretmen-öğrenci görüşmesi yaptık, 361.801 veliye ulaştık ve ihtiyaç üzerine 21.973 öğrencimizi okul rehber öğretmenlerimize yönlendirdik.
Ankara Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı çerçevesinde "İleri Teknoloji Becerileri Geliştirme Eğitici Eğitimi" ve "Eğitim Teknolojileri ve WEB 2. 0 Araçları Kullanım Eğitimi" projeleri ile birlikte ilimiz genelinde öğretmenlerimize toplamda 48 saat "3D Yazıcı ve Drone Eğitimi" verdik.
"Başkent Öğretmen Atölyeleri Projesi" kapsamında çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerimiz ile yüz yüze toplam 16 eğitime, 517 öğretmenimizle katıldık. "Pandemi Dönemi Uzaktan Eğitimleri" planladık ve 46 eğitim düzenledik. Uzaktan eğitimlerimiz ile toplamda 29.798 kişiye ulaştık. Yapmış olduğumuz çevrim içi çalışmalar sayesinde 19.300 aboneye ulaştık.
Okumak, insana olgunluk veren, zihnimizi besleyen ve yeteneklerimizi artırmaya yarayan bir etkinliktir; bu ilkeden yola çıkarak "Başkent Okur, Türkiye Okur" projemiz ile 25 lisemizden toplamda 1000 öğrencimizle edebiyatımızın köklü eserlerini okuduk.
"Başkent Danışman Akademisyenlik Uygulaması" projemizde ise; çeşitli üniversitelerde görev yapan akademik personeller ile 976 okulumuzu eğitim öğretim alanındaki destekleyici yaklaşımlar ile güçlendirdik.
Ankara'mızda verilen eğitimin niteliğini daha da artırmak, öğretmen ve öğrencilerimizin başarılarını üniversite mensubu akademisyenlerle taçlandırmak amacıyla 18 Şubat 2020 tarihinde Gazi Üniversitesi ile "Eğitimde İş Birliği" protokolünü imzaladık.
"Başkent İnovatif Okullar Projesi" ile öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerilerine sahip bireyler olarak yetiştirilmesi için okullarda tasarım, buluş ve ürün geliştirme odaklı STEM yaklaşımına ve inovatif uygulamalara katkı sağlamayı amaçladık. Öğretmenlerimizin katılımıyla Orta Doğu Teknik Üniversitesi BİLTEMM' de "Uygulamalı Robotik ve Kodlama Eğitimi" gerçekleştirdik.
Ara tatil için çevrimiçi olarak planladığımız; "Doğa Farkındalık Atölyeleri" ile öğrencilerimizin doğa farkındalığı kazanmalarını, teknoloji desteğiyle doğaya yönelik olumlu tutumlarını geliştirmeyi amaçladık. 9 Atölye liderimizin gerçekleştirdiği canlı yayınlarla 9.677 kişiye ulaştık ve Türkiye'nin ilk çevrimiçi öğrenci atölyesini yaptık.
Ankara'mızdaki ortaöğretim öğrencilerimizin rol model algısını geliştirmek ve kariyer planlamasını desteklemek için "Gençlerin Yoluna Işık Tutanlar Projesi" ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılı boyunca onların yanında olacağız.
Bizler çalışmalarımızı zorlu salgın sürecine rağmen siz değerli öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz ve Ankara'mız için yaptık. Yeni yılda da tüm çalışmalarımıza, eksiksiz ve ileriye doğru bir adım daha atarak devam edeceğiz. Başarıya giden yolda kural her zaman ileriye bakmaktır ve bizler öğrencilerimiz için birlikte başaracağız. Gelecek, hayallerinin güzelliğine inananlara aittir. Hayallerimize başarı ile kanat vererek hedeflerimize birlikte ulaşacağız. İnancımıza, kararlılığımıza ve çalışkanlığımıza her zaman güveneceğiz.
Yeni yılda bütün umutlarıyla, sevinçleriyle, masumiyetleriyle geçmişten geleceğe bir bağ, bir filiz olmalarından dolayı bizlerin ortak noktası öğrencilerimizdir. Velilerimizin bu filizi büyütürken desteklenmesi, öğrencilerimizin yeşermelerine imkân sağlayacaktır. Öğrencilerimiz ise onlara ışık tutan çok kıymetli öğretmenlerimiz ile büyüyüp gelişecek ve yükselecektir.
"Dünden öğrenerek; bugünü başarı ve mutlulukla yaşayarak yarın için umut edip; hep birlikte inanarak yeni yıla sağlıkla ve huzurla girmenizi temenni ederim."
Turan AKPINAR
Ankara İl Millî Eğitim Müdürü