Törende konuşma yapan Bakan Yılmaz, hedefin çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak olduğunu vurgulayarak, ‘Bugün işte o hedefe bir adım daha yaklaştığımızın göstergesidir. Umutluyuz… İstiklal Marşı’nı okuyup da manasını düşünüp de bu ülkenin geleceğinden umutsuz olmak mümkün değil. İstiklal Marşı’na inanan bu milletin, genetik kodlarında hiçbir zaman korkuya, kaygıya, üzüntüye, esefe, ümitsizliğe yer olmadığını görür. Bu millet en zor dönemde bile, İstiklal Savaşı en zor dönem, orduları dağıtılmış, yedi düvel her taraftan üstüne çullanmış, herkes bir şey kapma derdinde, önünüze Sevr konmuş, Anadolu için Ankara’nın çevresinde bir yer planlanmış ama bu verileni kabul etmemiş bir milletin torunları olarak hiç şüpheniz olmasın geleceğimiz geçmişimizden çok daha parlak, çok daha şanlı olacaktır. Bunu söylerken sadece hamaset olsun, kahramanlık olsun diye de söylemiyorum. 15 Temmuz’u gören, bu milletin en zor dönemlerinde elinde silah olmadığı halde pekala diğerlerinin yani bu ülkenin hakkını hukukunu gasp edenlerin tankına, topuna, silahına, helikopterine karşı elleriyle, bilekleriyle, yürekleriyle, cesaretleriyle nasıl karşı koyduysa hiç şüpheniz olmasın ki Türk milletinin, Türkiye’nin gelecekte önüne çıkarılacak her türlü engelleri aşma konusunda iradesi, kararlılığı, yeteneği, becerisi vardır. Bundan hiç şüphem yok’ dedi.
Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bugün yaklaşık 18 milyona yakın öğrencimiz karne alacaktır. Ben şimdiden hepsini tebrik ediyorum. Bunların içerisinde 525 öğrencimiz olan Ankara Fen Lisesi de var. Hem öğrencilerimizi tebrik ediyorum hem öğrencilerimize destek olan, onlara yol açan, yol gösteren, eğitimin kilit taşı, mihenk taşı olan öğretmenlerimizi tebrik ediyor; tabi velileri, anne babaları da tebrik ediyorum. Eğitim, ekmek, su gibi toplumun ihtiyacı, hep onu söylüyoruz. Eğitime önem veren her şeye önem vermiştir, eğitimi ihmal eden de her şeyi ihmal etmiş demektir.’
Türkiye’nin daha çok üretmeye, çalışmaya, halkını refah içinde yaşatmaya ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Yılmaz, ‘Daha sağlıklı çalışmak için de bir tatil gereklidir. 15 günlük bir tatile giriyoruz. Bu tatil hayırlı uğurlu olsun. Öğretmenlerimize söyledik. Öğrencilerimizin hiçbirisine ödev verilmeyecek. Sadece devlet okullarında değil, hem özel okullar hem de devlet okullarında öğrencilerimize ödev verilmeyecek. Ancak istiyoruz ki öğrencilerimizin sanatsal, kültürel ve sosyal yönden kendisini geliştirmesine katkıda bulunalım.’ ifadelerinde bulundu.
Törende konuşan Ankara Valisi Ercan Topaca ise, öğrencileri tebrik ederek, “Hakikaten gençlerimizin hepsi pırıl pırıl. Gelecekle ilgili güzel hedefleri olan; ülkemizin, milletimizin, devletimizin sorunlarına duyarlı, o konu hakkında söyleyecek bir şeyleri olan, hakikaten iletişimi yüksek, gelecekle ilgili beklentileri yüksek ve ileriki aşamalarda ülkemize, milletimize, devletimize önemli katkıları olacağını memnuniyetle müşahede ettim. Kendilerini bu vasıflarını geliştirme konusunda, şu an zihinlerinde oluşturdukları gelecek hayalleri konusunda inşallah gelecekte izleyeceğiz. Türkiye’nin, ülkemizin yükünü onlar taşımaya başlayacaklar, inşallah ülkemizi daha güzel yarınlara hep birlikte taşıma konusunda hiçbir endişemin olmadığını, gelecekle ilgili, ülkemizin geleceği ile ilgili şahsi olarak kendi beklentilerimin de bu gençlerimizi gördükten sonra çok da yükseldiğini ifade etmek istiyorum.” dedi.
Ankara’da eğitim-öğretim ordusu olarak güçlü bir durumda olduklarını ifade eden Vali Topaca, “Resmî ve özel dâhil 2.624 okulumuz şu anda fiilen eğitim-öğretime devam ediyor. 39.377 dersliğimiz var, 55.999 öğretmenimiz var. Yine Açık Liseler de dâhil olmak üzere 1 milyon 73.995 öğrencimiz var. Yani nüfusumuzun 5 milyon 200 bin olduğunu düşünürsek beş kişiden birisi şu an ilkokul, ortaokul, lise, okul öncesi eğitimi almaktadır. Ülkemizdeki birçok kentin nüfusundan daha yüksek öğrenci kapasitemiz var. Derslik başına düşen öğrenci sayımız 29 görünmekle birlikte bu, ikili eğitimle sağlanan bir rakamdır. Hükumetimizin 2019 yılına kadar tekli eğitime geçiş projesiyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah onunla ilgili programımızı sonuçlandırmak üzereyiz. Öğretmen başına düşen öğrenci konusunda iyiyiz. Toplamı oranladığımız zaman öğretmen başına 15 öğrenci düşüyor. İkili eğitim yapan 486 okulumuz var. Tabii ikili eğitim durumunu ortadan kaldırmak için de derslik ihtiyacımızı analiz ettik. Ne kadar derslik, ne kadar okul ihtiyacı var diye, yaklaşık 8.500 civarında yeni dersliğe ihtiyacımız var. Bu da ortalama 300 civarında yeni okul demektir. Bununla ilgili de planlamaları yapıyoruz, inşallah hızlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.” dedi.
Öğrencilere nasihatlerde bulunan Vali Topaca, kendilerinden sadece ders çalışmayı beklemediklerini, aynı zamanda etrafına sosyal ve kültürel hatta siyasal konularda, gelecekle ilgili konularda da bugünden az çok araştırma yapan, inceleme yapan, ülke sorunları konusunda fikri olan ve bu konuda proje yapabilen gençlik istediklerine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Valisi Ercan Topaca, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Bakanlık bürokratları, İl Millî Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ile birlikte öğrencilere karnelerini dağıttı. Karne dağıtım töreninden sonra Bakan Yılmaz ve Vali Topaca, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.