AÇIK ERİŞİMLİ ATÖLYELER FARK YARATACAK!
Keçiören Kanuni MTAL' de bilişim ve elektrik-elektronik alanlarında kullanıma açılan açık erişimli atölye "Atölye Ankara" , Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut ÖZER, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Kemal Varın NUMANOĞLU, İl Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR ve yöneticilerimizin katılımıyla herkese açıldı.Açık erişimli atölyeler olarak tasarlanan Fab-Lablar, tüm dünyada giderek yaygınlaşıyor. Türkiye'de atölyelerden toplam 11 tane bulunuyor. Bu kapsamda Ankara, Keçiören Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bilişim ve elektrik-elektronik alanlarında öğrencilerimize ve tüm vatandaşlarımıza hizmet vermek amacıyla, Ankara Kalkınma Ajansı işbirliğinde bir atölye açıldı.
Okul öğrencilerimizin yanı sıra kamuya da açık olan ve "Açık Erişimli Atölye" ya da "Kişisel Fabrika" olarak tanımlanan Atölye Ankara'nın açılışına Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut ÖZER, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın NUMANOĞLU, İl Müdürümüz Sayın Turan AKPINAR, Müdür Yardımcılarımızdan Sayın Bedri EKŞİ ve Keçiören İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Ayhan IŞIK katıldılar.
Toplam bütçesi 474.200 TL olan projemizin, eş finansmanı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı. Atölyenin tanıtımını yapan ve ziyaretçileri bilgilendiren okul yöneticileri ve öğretmenlerimiz; atölyemizde bilişim, elektrik-elektronik, robotik kodlama ve mekatronik gibi pek çok alanda çeşitli üretimlerin yapılabileceğine ifade etti.
Lazer kesim makinesinden CNC cihazlarına, 3 boyutlu yazıcılardan üretim ve tamir ekipmanlarına kadar birçok cihazın ve makinenin bulunduğu atölyeyi gezen ziyaretçiler, bu konuda emek vererek fedakâr çalışmalarını ortaya koyan değerli öğretmenlerimizin anlatımlarıyla bilgilendi. Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut ÖZER, atölye de üretim aşamasına geçildikten sonra ihtiyaç duyulan ekipmanların karşılanacağı sözünü verdi.
Atölyede, Arduino temelli programlama, metin tabanlı robotik kodlama, NodeMCU ile IoT, python programlama, 3D yazıcı ile tasarım, temel seviye Stem, Autodesk fusion 360 ve temel elektronik gibi çok sayıda eğitim hizmeti verilecek.
Merakı olan her vatandaşın randevu alarak gelebileceği ve gözetmen-eğitmenler eşliğinde taşlamadan gravüre, robotik kodlamadan çeşitli elektronik cihaz üretimlerine kadar pek çok farklı çalışmayı yapabileceğine değinen okul öğretmenlerinden Mehmet DUMAN, proje koordinatörü Naki Kağan ATASEVEN ve projede yer alan 9 elektrik ve bilişim teknolojileri öğretmenleriyle beraber işin başında olduklarını ifade etti.
Atölyenin tamamlanıp hizmete açılmasında önemli katkısı olan Ankara Kalkınma Ajansına teşekkür eden yönetici ve öğretmenlerimiz, okul ve öğretmenlerinin de gönüllü olarak tüm imkânlarını seferber ettiğine değindi.